Prijava
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

...jedna dobra priča

Kuća-staja-ruševina; izložbeni prostor! ..jedna dobra priča.

Staja s kolnicom izgrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća za stanovanje i kasnije prenamijenjena u gospodarski objekt. Kao jedna od posljednjih građevina pokrivenih trskom u selu evidentirana je 1984. godine kao nepokretni etnološki spomenik kulture. Zbog ruševnog stanja je staja s kolnicom 2007. godine u potpunosti rekonstruirana i pretvorena u izložbeni prostor.
    Pogledajte što smo iznijeli sa tavana i iz zaboravljenih kutaka, iz nekada dobro čuvanih šublika i sanduka, osjetite što vam darujemo srcem!
    U prizemlju postavljena je izložba etnologinje Vlaste Šabić koja je uz pomoć članova Udruge prikazala proces prerade kudjelje i lana u različite proizvode tekstilnog rukotvorstva – kućni tekstil i narodne nošnje.
   
Kolnica i ostava zadržale su prijašnju namjenu pa se u njima danas čuvaju kola, saonice, poljoprivredne sprave, burad i alatke.    
Tavan, nekadašnji sjenik, danas krasi izložba fotografija Maria Romulića koja prikazuje ljude, krajobraze, život i običaje ovog dijela Baranje.
Puškaš PDF Ispis E-mail

Topoljski dunavac Puškaš dugačak je oko 10 kilometara, a prostire se na površini od 247 do 280 ha, ovisno o vodostaju.
Proteže se od Draža na zapad i sjever pokraj Gajića i Topolja sve do granice s Mađarskom. Obale Puškaša obrasle su trskom, šašem i vodenim biljem pa su idealno mjesto za gniježđenje ptica močvarica i za mriješćenje riba. Topoljski dunavac podijeljen je na nekoliko ribolovnih područja od kojih svaki ima svoje specifičnosti glede dubine, vrste dna te ribljih vrsta koje ga nastanjuju.
Pjeskovito dno dubine od tri do pet metara idealno je za ribolov smuđa, a najveća dubina dunavca iznosi osam metara.

Puskas