Prijava
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

...jedna dobra priča

Kuća-staja-ruševina; izložbeni prostor! ..jedna dobra priča.

Staja s kolnicom izgrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća za stanovanje i kasnije prenamijenjena u gospodarski objekt. Kao jedna od posljednjih građevina pokrivenih trskom u selu evidentirana je 1984. godine kao nepokretni etnološki spomenik kulture. Zbog ruševnog stanja je staja s kolnicom 2007. godine u potpunosti rekonstruirana i pretvorena u izložbeni prostor.
    Pogledajte što smo iznijeli sa tavana i iz zaboravljenih kutaka, iz nekada dobro čuvanih šublika i sanduka, osjetite što vam darujemo srcem!
    U prizemlju postavljena je izložba etnologinje Vlaste Šabić koja je uz pomoć članova Udruge prikazala proces prerade kudjelje i lana u različite proizvode tekstilnog rukotvorstva – kućni tekstil i narodne nošnje.
   
Kolnica i ostava zadržale su prijašnju namjenu pa se u njima danas čuvaju kola, saonice, poljoprivredne sprave, burad i alatke.    
Tavan, nekadašnji sjenik, danas krasi izložba fotografija Maria Romulića koja prikazuje ljude, krajobraze, život i običaje ovog dijela Baranje.
Iz drugih medija PDF Ispis E-mail
Otvorena Šokačka kuća u Topolju

Četvrtak, 13 Rujan 2007Ideja nekoliko zaljubljenika u starine, danas je okrunjena otvaranjem Šokačke kuće u Topolju  u koju je uloženo preko 30.000 kuna. Radi se o kući sagrađenoj 1923. godine i koja je na inicijativu Društva prijatelja Baranjskih starina Ižip iz Topolja spašena od propasti. Sredstvima iz projekta Interreg 3, odnosno predpristupnih fondova Europske unije te Osječko baranjske županije i županije Baranja u susjednoj Mađarskoj, prikupljena sredstva su uložena u projekt Šokačke kuće. Kuća, predmeti, pokućstvo i narodne nošnje, vrlo su stari, neki čak i više od 200 godina, a sve što je u kući izloženo još uvijek je uporabljivo. U kući se čuva oko 1600 izložaka, a niti jedan izložak nije mlađi od 50 godina. Kuća je u cijelosti pokrivena trskom, a danas je na tavanu Šokačke kuće otvorena izložba fotografa Marija Romulića.
U ostalim dijelovima gospodarstva postavljene su još dvije izložbe - starih oslikanih sanduka i nekadašnji proces prerade kudjelje koju je postavila etnologinja Vlaste Šabić.

IZVOR: radio Baranja

 

ŠOKAČKA KUĆA

 

     Ako vas put nanese u malo baranjsko selo Topolje, važno je u njemu pronaći kuću za koju mnogi kažu da je u njoj vrijeme stalo. To je Šokačka kuća, rekli bismo etno-muzej naše Općine.

     Ono što posjetitelja može iznenaditi je to što je cijela kuća, s dvorištem i svim zgradam koje pripadaju seoskom gospodarstvu, na raspolaganju. Sve što se vidi i dodirne, nije iz našeg vremena, već iz nekog davnog.

     Sama je kuća izgrađena 1918. godine, a predmeti, pokućstvo ili narodna nošnja u njoj, vrlo su stari, neki čak i više od 200 godina. Sve što je u kući izloženo, još uvijek je uporabljivo. U kući se čuva oko 1600 izložaka, a niti jedan izložak nije mlađi od 50 godina.

     Cijela se kuća sastoji od niza prostorija iz vana povezanih otvorenim hodnikom - gankom. Iz ulazne prostorije ulazilo se u sobu koja je bila i spavaonica i radna soba u zimi, i soba za dnevni boravak. S vanjskog hodnika (ganka), vidljiva su još dvoja vrata koja vode u kijere (sobe u kojima se čuvalo ruho) i koje su bile namjenjene za sinove i snahe. Snaha je imala obvezu, dolazeći u novi dom, donijeti sa sobom miraz. Ona je tim mirazom trebala opremiti taj kijer.

     Promatrajući ovo imanje danas, može se zaključiti da je ova kuća pripadala nekada vrlo bogatoj obitelji. Danas u njoj čuče duhovi prošlih vremena i svojim posjetiteljima pričaju priču o nekadašnjem življenju.     

 

IZVOR: zbirka-draz.net