Prijava
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

...jedna dobra priča

Kuća-staja-ruševina; izložbeni prostor! ..jedna dobra priča.

Staja s kolnicom izgrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća za stanovanje i kasnije prenamijenjena u gospodarski objekt. Kao jedna od posljednjih građevina pokrivenih trskom u selu evidentirana je 1984. godine kao nepokretni etnološki spomenik kulture. Zbog ruševnog stanja je staja s kolnicom 2007. godine u potpunosti rekonstruirana i pretvorena u izložbeni prostor.
    Pogledajte što smo iznijeli sa tavana i iz zaboravljenih kutaka, iz nekada dobro čuvanih šublika i sanduka, osjetite što vam darujemo srcem!
    U prizemlju postavljena je izložba etnologinje Vlaste Šabić koja je uz pomoć članova Udruge prikazala proces prerade kudjelje i lana u različite proizvode tekstilnog rukotvorstva – kućni tekstil i narodne nošnje.
   
Kolnica i ostava zadržale su prijašnju namjenu pa se u njima danas čuvaju kola, saonice, poljoprivredne sprave, burad i alatke.    
Tavan, nekadašnji sjenik, danas krasi izložba fotografija Maria Romulića koja prikazuje ljude, krajobraze, život i običaje ovog dijela Baranje.
Topolje PDF Ispis E-mail

Topolje (Ysep, Isep, Ižip)  je  naselje u općini Draž, smješteno između Gajića i Duboševice, udaljeno 8 km od graničnog prijelaza Duboševica –Udvar, 13 km od graničnog prijelaza Batina-Bezdan, 18 km od Belog Manastira, 48 km od Osijeka.

Topolje je smješteno na uzvisini uz  rječicu Borzu  i stari rukavac Dunava (Puškaš) u rubnom dijelu povijesno poznatog Mohačkog polja. Izrazito poljoprivredni kraj u kojem su se stanovnici bavili ribolovom i stočarstvom, te  kasnije poljodjelstvom i vinogradarstvom zbog gospodarskog zaostajanja i prometne izoliranosti desetljećima bilježi smanjenje broja stanovnika ( od 1480 stanovnika prema popisu iz 1876. godine,  683 stanovnika 1991. godine, do 473 stanovnika 2001. godine).

Topolje


U mjestu djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo, Nogometni klub „Baranjac“, Lovačko društvo „Sokol“, Sportsko-ribolovno društvo „Linjak“, KUD „Baranjac“ i Društvo prijatelja baranjskih starina „Ižip“, te dvije poljoprivredne zadruge.
Kilometar udaljena od Topolja, na putu za Gajić, okružena divljim kestenima uz stari rukavac Dunava  (Puškaš), nalazi se barokna crkva sv. Petra i Pavla, spomenik kulture prve kategorije.