Prijava
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

...jedna dobra priča

Kuća-staja-ruševina; izložbeni prostor! ..jedna dobra priča.

Staja s kolnicom izgrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća za stanovanje i kasnije prenamijenjena u gospodarski objekt. Kao jedna od posljednjih građevina pokrivenih trskom u selu evidentirana je 1984. godine kao nepokretni etnološki spomenik kulture. Zbog ruševnog stanja je staja s kolnicom 2007. godine u potpunosti rekonstruirana i pretvorena u izložbeni prostor.
    Pogledajte što smo iznijeli sa tavana i iz zaboravljenih kutaka, iz nekada dobro čuvanih šublika i sanduka, osjetite što vam darujemo srcem!
    U prizemlju postavljena je izložba etnologinje Vlaste Šabić koja je uz pomoć članova Udruge prikazala proces prerade kudjelje i lana u različite proizvode tekstilnog rukotvorstva – kućni tekstil i narodne nošnje.
   
Kolnica i ostava zadržale su prijašnju namjenu pa se u njima danas čuvaju kola, saonice, poljoprivredne sprave, burad i alatke.    
Tavan, nekadašnji sjenik, danas krasi izložba fotografija Maria Romulića koja prikazuje ljude, krajobraze, život i običaje ovog dijela Baranje.
Koncerti PDF Ispis E-mail

Uz organizaciju Baranjske smotre crkvenog pučkog pjevanja Društvo prijatelja baranjskih starina «Ižip» Topolje  sudjeluje  i u organizaciji koncerata koji se pod nazivom Na nebu moje duše održavaju u crkvi svetog Petra i Pavla.

Image


Prvi koncert Na nebu moje duše održan je u sklopu 21. Baranjske umjetničke kolonije  14. rujna 2001. godine u crkvi svetog Petra i Pavla. Koncert je izvelo Hrvatsko kulturno- umjetničko društvo «Osijek 1862», a program su  osmislili i odabrali Damir Doležal i Duško Topić. Tada još potpuno devastirana crkva ispunjena zvucima glazbe, osvijetljena bakljama i stotinama svijeća pretvorila se u čudesno lijepu koncertnu dvoranu u kojoj su se ljepoti duhovnih pjesama, klasične glazbe i hrvatskih narodnih pjesama prepustili sudionici Baranjske umjetničke kolonije i brojni posjetitelji među kojima su, uz mještane Topolja, Draža i Gajića,  te veliki broj Osječana, bili i gosti iz Nizozemske, Njemačke, Mađarske i SAD-a.

Image


Povodom završetka radova na obnovi crkve sv. Petra i Pavla ŽUPA TOPOLJE, OPĆINA DRAŽ  I DRUŠTVO PRIJATELJA BARANJSKIH STARINA «IŽIP» TOPOLJE organizirali su u subotu, 19. lipnja 2004. godine u 19.00 sati u crkvi sv. Petra i Pavla u Topolju Vokalno-instrumentalni koncert koji je pod nazivom  Na nebu moje duše izvelo Hrvatsko kulturno - umjetničko društvo «Osijek 1862».
Koncert u pridvečerje gajdaška noć u sjećanje na Marka Drventića

Image


U petak 19.9. 2008. u 18.30 sati u crkvi sv. Petra i Pavla  hrvatske, mađarske, bugarske, irske i škotske gajde i dude te tradicijske instrumente predstavili su vrhunski gajdaši. U programu su sudjelovali Mađarski gajdaški orkestar iz Budimpešte,  Ženska pjevačka skupina Zvizde KUD-a Šokadija iz Zagreba, Muška pjevačka skupina „Ižipci“ iz Topolja, te orkestar Vizin iz Pečuha.
Prije koncerta, u 17.00 sati, u izložbenom prostru Šokačke kuće u Topolju,  otvorena je izložba gajdi i duda autora mr.sc. Andora Vegha iz Mađarske.

Koncert u pridvečerje  koncert gudačkog kvarteta Rucner                                                                   U četvrtak 19.3.2009.  u 18.00 sati koncert klasične glazbe u crkvi sv. Petra i Pavla u Topolju održao je gudački kvartet Rucner. 

Image