Prijava
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

...jedna dobra priča

Kuća-staja-ruševina; izložbeni prostor! ..jedna dobra priča.

Staja s kolnicom izgrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća za stanovanje i kasnije prenamijenjena u gospodarski objekt. Kao jedna od posljednjih građevina pokrivenih trskom u selu evidentirana je 1984. godine kao nepokretni etnološki spomenik kulture. Zbog ruševnog stanja je staja s kolnicom 2007. godine u potpunosti rekonstruirana i pretvorena u izložbeni prostor.
    Pogledajte što smo iznijeli sa tavana i iz zaboravljenih kutaka, iz nekada dobro čuvanih šublika i sanduka, osjetite što vam darujemo srcem!
    U prizemlju postavljena je izložba etnologinje Vlaste Šabić koja je uz pomoć članova Udruge prikazala proces prerade kudjelje i lana u različite proizvode tekstilnog rukotvorstva – kućni tekstil i narodne nošnje.
   
Kolnica i ostava zadržale su prijašnju namjenu pa se u njima danas čuvaju kola, saonice, poljoprivredne sprave, burad i alatke.    
Tavan, nekadašnji sjenik, danas krasi izložba fotografija Maria Romulića koja prikazuje ljude, krajobraze, život i običaje ovog dijela Baranje.
Crkva svetog Petra i Pavla u Topolju PDF Ispis E-mail

Crkva 


Crkvu sv. Petra i Pavla dao je na dunavskom rukavcu podignuti 1722. godine princ Eugen Savojski kao znak zahvalnosti Bogu za pobjedu nad Turcima. Crkva je posvećena tek 1744. godine (između ostalog i zato što se toranj prilikom gradnje triput urušio). Posvetio ju je 13. rujna 1744. godine  pečuški biskup grof. Sigismund Bereny. Crkva se nalazi izvan naselja, kilometar udaljena od Topolja, na putu za Draž, na onom mjestu gdje je 12. kolovoza 1687. godine princ Eugen Savojski potisnuo glavninu vojske Kara Mustafe u Dunav.

Crkva


Crkva sv. Petra i Pavla je jednobrodna  građevina s polukružnim svetištem i sakristijom prigrađenom uz sjeverno pročelje. U unutrašnjosti, kao i na vanjštini crkve, čitljiva  su barokna stilska obilježja.

Crkva sv. Petra i Pavla je spomenik kulture I. kategorije.  Po osebujnosti arhitektonskog oblikovanja ubraja se među najznačajnije barokne sakralne građevine u Hrvatskoj.

Crkva