Prijava
Ako još nemate Korisnički račun, možete ga kreirati ovdje.

...jedna dobra priča

Kuća-staja-ruševina; izložbeni prostor! ..jedna dobra priča.

Staja s kolnicom izgrađena je u prvoj polovini 19. stoljeća za stanovanje i kasnije prenamijenjena u gospodarski objekt. Kao jedna od posljednjih građevina pokrivenih trskom u selu evidentirana je 1984. godine kao nepokretni etnološki spomenik kulture. Zbog ruševnog stanja je staja s kolnicom 2007. godine u potpunosti rekonstruirana i pretvorena u izložbeni prostor.
    Pogledajte što smo iznijeli sa tavana i iz zaboravljenih kutaka, iz nekada dobro čuvanih šublika i sanduka, osjetite što vam darujemo srcem!
    U prizemlju postavljena je izložba etnologinje Vlaste Šabić koja je uz pomoć članova Udruge prikazala proces prerade kudjelje i lana u različite proizvode tekstilnog rukotvorstva – kućni tekstil i narodne nošnje.
   
Kolnica i ostava zadržale su prijašnju namjenu pa se u njima danas čuvaju kola, saonice, poljoprivredne sprave, burad i alatke.    
Tavan, nekadašnji sjenik, danas krasi izložba fotografija Maria Romulića koja prikazuje ljude, krajobraze, život i običaje ovog dijela Baranje.
Ižip Topolje PDF Ispis E-mail
Društvo prijatelja baranjskih starina «Ižip» Topolje udruga je građana, osnovana s ciljem čuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti kulturnoga nasljeđa baranjskih Hrvata, a prije svega Topolja i podunavskih šokačkih sela u općini Draž.

Društvo brine o vrijednoj etnografskoj zbirci čiji je postav realiziran u okviru projekta Šokačka kuća u Topolju. Društvo uz zbirku skrbi i o crkvi sv. Petra i Pavla, spomeniku kulture I. kategorije, u kojoj organizira koncerte i smotre crkvenoga pučkog pjevanja.
Osim toga, sudjeluje na smotrama, folklornim festivalima i manifestacijama i prikazuje baranjske običaje, pjesme, plesove i tradicijsko ruho (Međunarodne smotra folklora u Zagrebu, Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni i sl.).
U okviru Društva djeluje muška pjevačka skupina „Ižipci“ koja istražuje i pjeva višeglasno     a cappela ili uz gajde izvorne baranjske pjesme i crkvene napjeve.
Za studente etnologije iz Zagrebu, Pečuha i Ljubljane, studente geografije iz Zagreba, ekonomije iz Osijeka,  polaznike Seminara folklora Panonske zone Društvo je organizirlo istraživanja i  terensku nastavu u Šokačkoj kući u Topolju.

Image

 U galeriji Klovićevi dvori na zagrebačkom Gornjem gradu u okviru velike izložbe
„Slavonija, Baranja i Srijem – vrela europske civilizacije“, od 27.4. do 11.11.2009. godine izložene su bile tri nošnje iz Šokačke kuće.

Društvo djeluje uz stručnu pomoć Muzeja Slavonije i Konzervatorskoga odjela iz Osijeka.